Склеротерапия

Склеротерапията е класически метод за лечение на неголеми разширени вени, който се използва от съдовите хирурзи както самостоятелна процедура, или като допълнение на хирургичното лечение. Използва се вещество което наричаме склерозант. То може да има различни търговски наименования- Етоксисклерол, Склеровен, Фибровен, Варикоцид и т.н. Общото между тези препарати е, че предизвикват слепване на стените на обработваната вена и в крайна сметка - превръщането и в съединителна тъкан, която организма резорбира.

Предлаганите препарати са в ампули с различна концентрация. Преценката за количеството на склерозанта и използваната концентрация естествено е индивидуална. В някои страни на Западна Европа, например в Германия а също и в САЩ, тази процедура се извършва и от кожни лекари, при проблеми от чисто козметичен характер.

В България процедурата се прави основно от съдови хирурзи.

На снимките по долу се виждат основните етапи от процедурата и ефекта от въвеждане на склерозанта.


В ляво преди въвеждане на склерозанта, в среда по време на въвеждане, в дясно след въвеждане на склерозанта.

Добре личи "изчезването" на вената. Това е началната проява на склеротерапията, след няколко минути, контурите на вената може отново да се видят, но крайния резултат, трайното заличаване се проявява след седмици или месеци. До тогава на мястото където е била вената има известно посиняване, или пигментация на кожата.


Типични кожни насинявания 1 седмица след склерозиране на вени. Неизбежни, но безобидни, преминават за 1-2 седмици, в зависимост от типа кожа. По- трайни са пигментациите по хода на самата вена.

От няколко години се прилага и друг метод на склеротерапия- т. нар пеносклеротерапия или Foam Form sclerotherapy, която има по-ограничено приложение. Използва се за по- големи по калибър повърхностни вени, за склерозиране на перфорантни и стволови вени - винаги под ехографски контрол.


На снимката по-долу приложение на пяна за склерозиране на вени на подбедрицата.


В ляво и в дясно преди и след въвеждане на склерозанта.Изглежда страшно, но не е..., болката е поносима и търпението си струваsmiley!

След приключване на процедурата, на крайника се поставя ластичен бинт или ластичен чорап. 

Веднага след процедурата пациента се движи и може да върши ежедневната си работа.